201407111405110694Nqz4X7jV201501101420918660GVTsybrk201412311420029600aBwtp5pG201412311420029617vRbBCKF72014071114051106642Su6ZMui201412311420029643yRL7N9wR201412311420029663s5CebsLk2014071114050801268reWKthD201407091404908744nmorCWc3201407091404910349z5KpBsTk

Välkommen till IBS Academy/ Sveriges Restaurang & Barutbildning

Nordens äldsta bartenderskola

Utbilda dig till proffessionell bartender och jobba världen runt

.

Vanliga frågor från sökande

Nedan har vi sammanställt det vanligaste frågorna. Självklart är ni välkomna att höra av er till skolan om ni vill ha personlig kontakt eller om ni inte får svar på era frågor här.

Vi är ett registrerat Aktiebolag sedan 1996. Innehar F-skatt sedel och är momsregistrerade. Flertalet skolor är tyvärr inte detta samt att de kräver att man skall betala kursen kontant på plats. Varning för detta!

Varför välja just vår skola? Vi fokuserar på att vara en seriös skola och utbilda proffessionella bartenders på kort tid. Vi har lyckats med detta genom att vi har:

 • En genomtänkt kursplan samt en välarbetad drinkbok
 • Det breda sortimentet av alkoholdrycker
 • Erfarna lärare
 • Bredden av utbildningar; ex. servering, barmanger, barista m.m.
 • Studietekniken samt praktiska övningar
 • Gemensamt boende för eleverna
 • Bra rykte i branschen både i Sverige & utomlands
 • Mycket bra samarbete med flera spritlev
 • Leverantörer

Vilka egenskaper skall en bartender ha?

 • Kunskap: Är en självklarhet, kunskap ger självförtroende och arbetsvilja.
 • Självförtroende /Självsäkerhet: Att vara bartender innebär mer än att bara ha stor kunskap om våra produkter.
 • Hygien: Du måste även vara medveten om hur viktig hygienen är.
 • Ansvarsfull: Ansvarsfullhet kan kännas lite som att det krävs på vilken arbetsplats som helst, men i baren/restaurangen måste vi ta det ett snäpp högre.
 • Mål: Att ha ett mål med ditt arbete är också viktigt. Annars hamnar du i facket bartenders som står och tappar öl på något hak och får inte den utvecklingen du behöver med det tröttnar du snabbt.
 • Känsla för psykologi och diplomati: Kunna läsa av en gäst, vara allmänbildad, lättpratad och ha ett sinne för humor. Kunna bedöma vilken grad av uppmärksamhet just den kunden vill ha.

Finns skolan i flera länder?
Nej, vi finns bara i Sverige främst i Göteborg men också i Stockholm. Krögare/restaurangägare ställer mycker höga krav på sin personal och väljer hellre att anställa någon som har läst en utbildning i Sverige, då de vet att eleverna inte fokuserar 100% på utbildningen när det finns mycket annat som lockar utomlands.

Är utbildningen svår?
Under de veckorna som utbildningen är, måste man ge 100 % av sig själv för att kunna bli en duktig bartender. Detta är en yrkesutbildning på kort tid där man får en möjlighet att göra karriär som bartender, barchef, restaurangchef, säljare av alkoholdrycker m.m.

Hur länge har skolan funnits?
IBS Academy startade 1996 och var det första skolan i Sverige. Sedan starten har det kommit flera andra skolor som tagit efter. Vi är stolta över att ha utbildat många elever vilket har gett oss ett mycket gott rykte både i Sverige och utomlands.

Vad har ni för utbildningsmaterial?
Efter flera års arbete har vi tagit fram vår egenskrivna drinkbok. I boken finns allt som vi går ingenom under kursens gång, samt att ni kan alltid återvända till den för att få nya tips och inspirationer. Boken är på ca 500 sidor.

Vilka intagningskrav har ni?
Vi har inga intagningskrav, endast att ni är 18 år och intresserade.

Hur lång är utbildningen?
Den vanliga bartenderutbildningen är på fyra veckor mellan 9:30-15:30.Bartender Speed är på två veckor mellan 9:30-ca17 på dagarna.

Är det lätt att få arbete efter avslutad utbildning?
Vårt mål är att utbilda bartenders på kort men intensiv tid. Skolan har ett gott rykte i både Sverige och utomlands, samt att krögaren vet att våra elever har fått en enormt bred kunskap under kursens gång. Många av våra elever väljer att läsa fler utbildningar än bara bartenderutbildningen, vilket gör att man har fler arbetsmöjligheter. Ca 85% av våra examinerade elever får arbete.

Hur många drinkar får man lära sig?
Vi fokuserar inte på att plugga in drinkrecept. Det viktigaste är att man vet hur man hanterar produkterna och vilka metoder man använder, detta kallas mixologi. Vi lär ut i formler, vilket gör att kan blanda hundratals drinkar. Men sjävlklart får ni lära er en del drinkrecept så ni har en grund att stå på när ni kommer ut på arbetsmarknaden.

Får man något bartendercertifikat efter avslutad kurs?
Efter avslutad utbildning, godkända provresultat och praktik erhåller eleven ett certifikat. På diplomen står det även vilket betyg personen ifråga har uppnåt. Betyget fungerar världen runt då yrket är internationellt.

Använder ni riktig sprit?
Vid all drinkblanding samt smakprovning av produkter använder vi självklart riktig sprit. Detta för att eleverna skall veta hur det ser ut, smakar och doftar. Vid speedmixing samt freepuring träning använder vi färgat vatten.

Vad har ni för lärare?
Våra lärare har arbetat/arbetar och har stora erfarenheter om restaurangbranschen som bartenders, serveringsansvariga, krögare m.m. Några av dem har blivit årets krögare samt årets sommelier. De fokuserar inte på att tävla i drinktävlingar utan på att utbilda nya krögare och bartenders. Bara för att man vinner en drinktävling gör inte att man är pedagogisk eller har en bred kunskap inom yrket. Vem som helst kan skicka in ett drinkrecept och vinna en titel.

Kan ni ordna boende?
Ja,på vår herrgård Kastenhof, strax utanför Göteborg har vi ett internatboende för våra elever. Efterfrågan på ett bra boende har kommit från våra gamla elever, då det är svårt att få tag på ett fräscht boende till bra pris. Vårt boende byggdes 2007 och är mycket modernt och fräscht. Allt för att eleverana skall få en bra miljö att trivas och studera i. Väljer man något av de större utbildningspaketen ingår boendet i priset. Annars kostar det 3 500 kr för en månads boende.

När jag skickar in en anmälan via internet, vad händer sen?
När vi får in anmälan mejlar vi över en bekräftelse att vi mottgit anmälan samt faktura, oftast sker detta inom två dagar efter anmälan gjorts.

När skall jag betala?
Man kan välja att dela upp betalningen på en, två eller tre gånger. Vi har ingen anmälningsavgift utan den första betalningen skall var inne ca tre veckor innan kursstart. Det går även bra att dela upp betalningen räntefritt via Svea Webpay på 6 eller 12 mån.

Om jag vill avboka utbildningen, vilka regler gäller då?
Vid avbokning mer än fem veckor innan kursstart blir det en avbokningavgift på 500 kr. Avbokar man senare än det debiteras man på halva kursavgiften. Avbokar mindre än 2 veckor innan kursstart eller om man inte dyker upp första skoldagen debiteras man på hela kursavgiften.